TUDJON MEG TÖBBET A CUKORBETEGSÉGRŐL!


A világon az utóbbi 20 évben nyolcszorosára nőtt a cukorbetegek száma.Ma 380 millió cukorbeteg él a világon. Lélekszámuk Kína és India után kitenné a harmadik legnépesebb országot. Közülük sajnos egyre több elhízott cukorbeteg gyermek szenved 2-es típusú cukorbetegségben, ami korábban inkább csak az idősebbeket fenyegette.

Naponta mintegy 20.000 embernél alakul ki cukorbetegség a világon és évente 4 millió ember hal meg diabétesz következtében.

Magyarországon több mint 750 ezer felismert cukorbetegről tudunk. Legalább ennyi lehet azoknak a száma, akik szintén cukorbetegek, de nem tudnak róla, mert ez olyan alattomos betegség, amely sokáig rejtve marad, de közben kialakulnak azok a szövődmények, amely a cukorbeteg életét veszélyeztetik.

Magyarországon naponta 2 ember veszíti el látását és 7 betegnél végeznek amputációt a cukorbetegség miatt. Magyarországon pedig több mint 10000 ember hal meg diabétesz következtében. Ideje ezen változtatni!

A döbbenetes adatok nem elég köztudottak, ezért nem árt erre odafigyelni.

A Cukorbetegek Egri Egyesületének célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a cukorbetegség veszélyeire, a megelőzés és a korai felismerés fontosságára.

A kampányunk legfontosabb üzenetei:

· Ismerje fel a cukorbetegség kockázati tényezőit és a figyelmeztető jeleket!

· Tudjon meg többet a cukorbetegségről, és hogy kihez fordulhat segítségért!

A cukorbetegség során a normálisnál magasabb vércukorszint alakul ki, aminek két fő oka lehet: a hasnyálmirigy egyáltalán nem, vagy csak a szükségesnél kevesebb inzulint termel (I-es típusú vagy inzulinfüggő diabétesz), illetve a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, annak ellenére, hogy a hasnyálmirigy termel inzulint. (II-es típusú, nem inzulinfüggő diabétesz)

A magas vércukorszint szinte valamennyi szervrendszeren érezteti káros hatását. A diabétesz következtében kialakuló szövődmények veseelégtelenséghez, amputációhoz, vaksághoz, különféle idegrendszeri elváltozásokhoz vezethetnek, ezért rendkívül fontos a betegség korai felismerése és a megfelelő kezelése.

A cukorbetegség tünetei:

Az 1-es típusú cukorbetegségnél gyorsan jelennek meg a jellegzetes diabéteszes tünetek, nem lehet nem észrevenni: állandó szomjúságérzet, megnövekedett vizeletmennyiség, , nagymértékű szájszárazság, fáradékonyság, levertség, látásromlás, fejfájás súlyvesztés, éhségérzet,éjszakai lábikragörcs, a bőrfelszín viszketegsége, a bőr kimaródása, bőrgyulladás, kéz- és a láb zsibbadása.

A 2-es típusú cukorbetegség lassan, lappangva alakul ki, hosszú ideig nem okoz panaszokat. Típusos esetben a betegek a kórisme pillanatában általában 45-65 év közöttiek, többségük elhízott, és rendszerint már a betegség szövődményei is jelentkeznek náluk. A tünetek hasonlóak az 1-es típusnál felsoroltakhoz, csak sokkal lassabb kialakulásúak, ezért nehezebb észrevenni. Ennél a típusnál nem az inzulin abszolút hiányáról, hanem az elhízás következtében kialakuló inzulinrezisztenciáról van szó. Hosszú távú kezelésénél ezért nincs szükség az azonnali inzulinterápia bevezetésére.Az előző részben felsoroltak mellett jelentkezhet még altesti viszketés, gennyes bőrfertőzések kialakulása, nők esetén kezeléssel dacoló hüvelyi gombásodás. A lehelet lehet aromás (acetonos) illatú. Gyakori az elhúzódó sebgyógyulás és az ínybetegségek előfordulása is.

Rizikótényezők:

Az elhízás szinte mindig kísérője a kettes típusú cukorbetegségnek. A mozgásszegény, stresszes életmódot élők veszélyeztetettebbek. Érdemes annak is odafigyelnie magára, akinek a családjában többször előfordult cukorbetegség. Tapasztalatok szerint baleseti sokk, valamilyen műtéti beavatkozás, hosszú ideig tartó lelki megterhelés, stresszhatás is kiválthat cukorbetegséget.

A cukorbetegség megelőzése

A prevenció a célzott szűrővizsgálatok segítségével valósítható meg, a szakemberek az éhomi vércukorszint meghatározását javasolják, ahol a normális érték 4,5-6,5 mmol, étkezés után 2 órával 7,5 mmol-ig normális. A diabétesz gyakorisága a 45. életév után meredeken emelkedik, ezért megfontolandó minden 45 évnél idősebb egyén szűrése. A vizsgálat elvégzése fiatalabb korban is ajánlott azon egyéneknél, akik kövérek, elsőfokú rokonuk cukorbeteg, négy kg-nál nehezebb gyermeket szültek, terhességi diabéteszük volt, magasvérnyomás-betegségük van, emelkedettek a vérzsír-szintek.A Cukorbetegek Egri Egyesülete havonta oktató klubfoglalkozással, programokkal, tanácsadással, szűrésekkel áll az érdeklődők rendelkezésére.

Érdeklődés és bejelentkezés a Tanácsadó Irodánkba:

06-70-366-3778

vagy egridiab@gmail.com

honlapunk:egridiab.cwe.hu

A Diabetes Világnap története.

Az idei Diabetes Világnap jelmondata: Tudjon meg többet a cukorbetegségről és csökkentse a kockázatot

A Nemzetközi Diabetes Társaság tagszervezetei november 14-én a világ több mint 130 országában rendezik meg a Nemzetközi Diabetes Világnapot, mert ezen a napon született Frederick Banting, aki társával, Charles Besttel együtt elsőként vetette fel az elképzelést, mely végül 1921 októberében az inzulin felfedezéséhez vezetett.

A cukorbetegség terjedése egyre nagyobb méreteket ölt  világszerte.
Ezért a 2009-2013. időszakban a Diabétesz Világnap témája a diabétesz oktatás és megelőzés. Ebből az alkalomból világszerte számos épületet és látványosságot világítanak meg kék fénnyel.
A kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a cukorbetegség veszélyeire és a kockázat csökkentésének fontosságára , hogy nagyobb odafigyeléssel és összefogással  megállítható legyen  a cukorbetegség napjainkban tapasztalható rohamos terjedése.
A világon:   246 millió ember szenved cukorbetegségben  és 3,8 millió ember hal meg diabétesz következtében évente
A következő 15 évben az ötévesnél fiatalabb diabeteses gyermekek száma várhatóan megduplázódik majd, a 15 év alattiak száma pedig mintegy 70%-kal nő
Magyarországon naponta 2 cukorbeteg ember veszíti el látását  és 7 diabéteszes betegnél végeznek amputációt. Magyarországon most több mint 700 ezer cukorbetegről tudnak, de még több azoknak a száma, akik nem is tudják magukról, hogy cukorbetegek, vagy hamarosan azok lehetnek
. A 2-es típusú cukorbetegség megfelelő életmóddal és étkezéssel elkerülhető!

A  már cukorbetegek számára    Diabetes Világnap egy üzenet , hogy tudjon meg többet betegségéről, annak  kezelési módjáról, mivel a cukorbeteg maga tehet legtöbbet betegsége egyensúlyban tartásáért,, a cukorbetegség szövődményeinek megelőzéséért. Ehhez azonban sokat kell tanulnia.
A cukorbetegek oktatását, a betegség korai kiszűrését, ezáltal a szövődmények csökkentését vállalja fel a Cukorbetegek Egri Egyesülete is, szorosan együttműködve a szakemberekkel és más szakmai szervezetekkel.

 A  havi klubfoglalkozásokon minden érdeklődő – nemcsak a cukorbetegek- számára lehetőség van, hogy megméretesse vércukrát, megismerje a cukorbetegség tüneteit, súlyos következményeit, és megtudja, hogy ahol lehet, hogyan előzhető meg vagy késleltethető a cukorbetegség és annak szövődményei. Mivel a cukorbetegség nagyon alattomos betegség, akár évekig is rejtve marad,  de közben kialakulnak annak súlyos, visszafordíthatatlan szövődményi, ezért nagyon fontos feladatunk a betegség korai kiszűrése, mert megfelelő kezeléssel és életmód váltással megelőzhetők  vagy csökkenthetők a szövődmények. A későn felismert cukorbetegség mind a keringési kockázat, mind a késői kis- és nagy-érszövődmények tekintetében jelentős egészséghátrányt jelent.
A betegség időben történő felismerése és hatékony kezelése népegészségügyi jelentőségű.
A kampány legfontosabb üzenetei:
·  Ismerje fel a cukorbetegség kockázati tényezőit és a figyelmeztető jeleket
·  Tudjon meg többet a cukorbetegségről, és hogy  segítségért  kihez fordulhat
·  Tudjon meg többet cukorbetegsége gondozásáról és csökkentse a kockázatot

Cukorbetegség

 (másnéven: diabetes mellitus, diabétesz)
A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.
Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, sok vizet vive magával, innen a betegség neve. Az inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz magasabb inzulinszintre van szükség.
A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 - 6,9 között van, azt károsodott éhomi vércukorértéknek nevezzük. Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 - 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel, bár már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.

    1-es típusú cukorbetegség: a betegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. Ez a szigetsejtek elleni autoimmun-reakció következménye. Bármely életkorban kialakulhat. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető.

    2-es típusú cukorbetegség: a betegség kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll, melyet a hasi zsírszövet mennyiségének felszaporodása okoz. A betegség kezdetén még vércukoreltérés nem jelentkezik, a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése miatt. A betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik az inzulinrezisztenciához képest, ekkor alakul ki csökkent glukóz-tolerancia, majd diabetes. A vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) is, melyek együttesen az érelmeszesedés kialakulását gyorsítják. A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél. Alapvető az életmód szerepe, a gyógyszeres kezelés csak másodlagos.