img

Cukorbetegek Egri Egyesülete

Több mint 20 éve, 1996 óta

img

Cukorbetegek Egri Egyesülete

Cukorbetegek Egri Egyesülete országos hatáskörű, egészségügyi jellegű, közhasznú szervezet

img

Cukorbetegek Egri Egyesülete

13 Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó

egysz

Hírek

Felhívás a cukorbetegeknek / COVID19 !


COVID19


Felhívás a cukorbetegeknek

 

Tisztelt Betegeink!

 

 

 

A koronavírus járvány miatt a cukorbetegek kezelése is fokozott figyelmet igényel, megfelelő intézkedésekkel és információ átadással. Szeretnénk, ha ezt a nehéz időszakot sikerülne minél kevesebb problémával átvészelni.

 

A diabétesz bármely formájában fokozott a fertőzések, köztük a légúti fertőzések veszélye, de jó anyagcsere vezetés segítségével a rizikó csökkenthető. Kiemelten fontos a járvány terjedését gátló teendők betartása, a személyes higiénia, kézfertőtlenítés, a közösségi megjelenések és közvetlen kontaktus kerülése. Sokszoros jelentősége van ezeknek időskorú cukorbetegek és terhességi diabéteszben szenvedők esetén.

 

Az inzulin és antidiabetikum utánpótlás folyamatos, de a gyógyszer felírás és kiváltás ne az utolsó pillanatban történjen! Szükségtelen több hónapra való raktárak létrehozása – akár veszélyes lehet, hiszen gondolni kell a többi betegtárs folyamatos ellátására is. A gyógyszer és segédeszközök szakorvosi javaslatai a járvány ideje alatt nem veszítik érvényüket. Ezzel együtt a szakrendeléseken a javaslatok meghosszabbítását folyamatosan biztosítjuk. Az élet nem áll meg.

 

A diabetológia szerencsés terület, hiszen az eredmények áttekintése, értékelése, a terápia módosítása az esetek jelentős részében telefonon és elektronikus úton is megtörténhet. Éljünk a telemedicina lehetőségeivel, akár tervezett időpontokban, a személyes jelentkezést kiváltva! Idős betegeinknek különösen ajánlott ezen utak használata.

 

A mindennapokban fogyasztott diétás élelmiszerek mellett figyeljünk az alacsony vércukor miatti rosszullétek elhárítására alkalmas szőlőcukor, gyorsan felszívódó szénhidrát pótlására! Fertőzés és egyéb heveny betegségek esetére készítsünk „beteg nap terv”-et! Álljon rendelkezésre kontakt személy, hozzátartozó, akitől szükség esetén segítséget kérhetünk! Jó, ha tisztában vagyunk a szakrendelés elérhetőségével. Láz, fertőzés estén vércukor emelkedéssel kell számolni, szakemberrel konzultálva az inzulin vagy gyógyszer adag emelésére lehet szükség. Alapvető a bő folyadék és vitamin bevitel. Mérjük gyakrabban vércukor szintünket!

 

A szabályok betartása, szoros vércukor ellenőrzés, a diéta és antidiabetikus kezelés pontos követése, szükség esetén módosítása segíthet a rendkívüli helyzetek megoldásában. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

DIAB FÓRUM (PDF)
Rovat: HÍREINK:
Beküldte: compweb

COVID19