img

Cukorbetegek Egri Egyesülete

Több mint 20 éve, 1996 óta

img

Cukorbetegek Egri Egyesülete

Cukorbetegek Egri Egyesülete országos hatáskörű, egészségügyi jellegű, közhasznú szervezet

img

Cukorbetegek Egri Egyesülete

13 Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó

egysz

Hírek

DIABETES VILÁGNAP 2017 EGER !!!


Engedjétek meg, hogy elmeséljük….

Amikor a világnapi rendezvényt szervezni kezdtük, még nem sejtettük, hogy milyen felemelő pillanatok részesei leszünk. Tudtuk, hogy meghívott vendégeink elfogadták meghívásunkat, bíztunk abban, hogy tagtársaink újra nagyszámban velünk lesznek. Gondoltuk, ez az indulás már jó. Elnök Asszonyunk, Jakabné Jakab Katika, szervezése igazán elismerésre méltó volt. A részleteket megbeszéltük, mindenki vállalt feladatot. Örömmel készültünk, hiszen a Világnap minden cukorbeteg napja. Tudtuk, hogy az országban, de a világon mindenütt együtt lesznek a november valamelyik napján és beszélnek Frederick Banting munkásságáról, az  inzulin „csodájáról”. ... >>

Rovat: HÍREINK:
Beküldte: compweb

Rendezvényünk helyszíne, Eger Városházának díszterme volt. Erkélyén nagy transzparensük hirdette a cukorbetegség elleni küzdelmünket. A patinás épület történelmi terme kékben pompázott, ünnepi fények varázsoltak el bennünket. Elnök Asszonyunk nyitó mondatai méltatták az orvost, a kutatót, aki lehetővé tette a cukorbetegek életben maradását. Ezután az ünnephez méltó eredményeinkről hallhattunk. Ismét elnyertük a Tesco áruház közönségdíját, új programot indíthat az egyesület. Sok-sok évi közös munka után, Egerben megújul a gyermek diabetológiai szakellátás. Ismert és általunk nagyra becsült szakorvosok kezdik meg munkájukat. A gyermekosztály élére, nagy örömünkre, egyesületünk régi jóbarátja, dr. Barkai László Professzor Úr, az MDT társelnöke és a Gyermek Diabetes Szekciójának elnöke került, ami nagyon kedvező lehetőségeket jelent. Bízunk benne, hogy a közeljövőben már itt is lesz inzulin-pumpa centrum és sok betegtárs élete válik könnyebbé.


Habis László polgármester úr köszöntő szavai reményt keltettek bennünk. Elmondta, hogy a diabetes kérdésével már országos szinten is kiemelten foglalkoznak. Országgyűlési képviselőnk, az egri dr. Nyitrai Zsolt, nov.14-én, a Diabetes Világnapon tartott parlamenti felszólalásában szintén ezt erősítette. Az egyre gyorsabban emelkedő betegszám indokolja a témában felmerülő kérdések megvitatást. Mi már tudjuk, hogy a szakmával összefogva, szervezeti szinten is lépni kell a 2-es típusú cukorbetegeket rettegésben tartó HbA1c eredmények inzulinkezelési módot kizárólagosan meghatározó kötöttségeinek enyhítéséért.


Dr. Domboróczki Zsolt diabetológusunk, előadást tartott a diabetes és a napi mozgás, mozgásformák kapcsolatáról. A rendszeres mozgás igen fontos a cukorbetegek életében! Most már rajtunk a sor! Januártól testsúly-konroll programot tartunk szakemberek vezetésével, a havi klubfoglalkozásaink előtt.


A világnap szívet-lelket melengető eseményei következtek: fiatal cukorbetegeink hangszeres műsora, az Eger Táncklub Soprt Egyesület fergeteges műsora, amelyben orvos előadónk, dr. Domboróczki Zsolt táncosként is bemutatkozott, kedves feleségével, dr. Czeglédi Marianna gyeremek diabetológussal, gyermekeikkel és klubtársaikkal. A Mézvirág kórusunk előadása csodálatos dallamokkal ajándékozott meg. A sorstársak mosolya, tapsa, öröme igazolta, hogy szeretünk élni, úgy ahogy vagyunk, a betegségünkkel együtt. Ezért is lett jelszavunk: a jókedv és derű!


A program után figyelemfelhívó „kék diabetes sétára” indultunk a Belvárosban és szórólapokat osztottunk a járókelőknek, hogy „Tudjanak meg többet a cukorbetgségről!”  A Dobó téren szelek szárnyára bíztuk a földrészeket szimbolizáló színes léggömböket. Gondolatban együtt voltunk a világ minden cukorbetegével és vidáman énekeltünk az egyesületünk himnuszává vált dalunkat ”Volt már pár utunk, és sok mindent tudunk, de a legfőképpen azt, hogy összetartozunk!”

Köszönet mindenkinek, aki támogatta munkánkat!


Farkasné Juhász Margit, alelnök, CEE